Leírás
A Matex MAORI takaró egy kiváló minőségű takaró, amely puha új-zélandi gyapjúból készült, antibakteriális és antisztatikus - ez azt jelenti, hogy a por nem telepszik meg rajta, és a baktériumok nem szaporodnak el benne. Ezáltal ez az anyag ideális az allergiások számára. Az új-zélandi gyapjú emellett nem szívja magába a kellemetlen szagokat, így hosszú ideig friss marad.
1. Az új-zélandi gyapjú hőszabályozó tulajdonságai - a gyapjút minimális hővezetés jellemzi. Ezért ideális alapanyag olyan takarók és ruházati cikkek készítéséhez, amelyek télen a bőr közelében tartják meg a hőt, nyáron pedig megakadályozzák a forró levegőnek való kitettséget. Biztosan találkozott már azzal az állítással, hogy a gyapjú télen meleg, nyáron pedig hűvös. Igen, ebben van valami.
2. Nedvességfelvétel
A merinói gyapjú képes a nedvesség felszívására, ami a puszta térfogatának akár 35%-át is kiteszi. Ez a tulajdonsága annak köszönhető, hogy a felszívódó nedvesség a szál belsejében található. A szálak pórusokat képeznek, amelyeken keresztül a nedvesség behatol. A műszálakkal ellentétben a természetes szálak felületén a víz nem kondenzálódik, hanem elpárolog. A nedvesség felszívódása miatt a bőr ezért száraznak érzi magát, noha valójában nedves. Ez egy nagyon kívánatos tulajdonság, mert még izzadás közben is megmarad a komfortérzet.
3. Lélegzőképesség
A gyapjútermékek az anyag vastagságától függetlenül lélegzőek, mindez az optimális légcserét lehetővé tevő pórusoknak köszönhető.
4. Öntisztító képesség
A gyapjútermékek nem igényelnek gyakori mosást, mivel a gyapjú az oxigénnel érintkezve regenerálódik. Hacsak a termék nem egyenesen piszkos, csak szellőztetni vagy enyhén tisztítani kell. A gyapjútermékeket általában ritkán mossuk.
5. Az új-zélandi gyapjú nem foltosodik könnyen
A gyapjúnak magas a természetes zsírtartalma. Ebből a szempontból a szennyeződés nem ragad rá könnyen, ugyanakkor könnyen eltávolítható. A természetes zsír természetes impregnálószerként hat.
6. Antibakteriális tulajdonságok
A gyapjúszál természetes ellenséges környezetet teremt a baktériumok számára. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok nem fognak elszaporodni a gyapjún. Ez nagyon fontos, mert így a gyapjú nem bűzlik. A kórokozóknak esélyük sincs!
7. Rugalmasság
A gyapjú rugalmas, megtartja az alakját. Valójában a szál szokatlanul plasztikus. Ha megnyújtjuk, gyorsan visszanyeri eredeti alakját.